Naar hoofdinhoud Naar footer

Toolkit Welbevinden in het verpleeghuis

Welbevinden krijgt steeds meer aandacht in de verpleeghuiszorg. Dat is een mooie ontwikkeling, maar soms ook nog wel lastig. Want, wat is welbevinden nu precies? Hoe besteed je aandacht aan het welbevinden van je cliënt? En, hoe leg je de zorgvragen van je cliënt over welbevinden vast in het zorgplan?

Deze toolkit helpt zorgmedewerkers om consistent en systematisch aandacht te hebben voor het welbevinden van cliënten. Om zo in teamverband stil te staan bij wat nodig is om methodisch aandacht te schenken aan welbevinden en deze aandacht te borgen in het zorgplan van de cliënt.

Vier modules

De toolkit bestaat uit vier modules, met theorie, tips en werkvormen.

  • Module 1 gaat over welbevinden. Wat is welbevinden en op welke manieren besteed je aandacht aan het welbevinden van je cliënt?
  • Module 2 gaat over het voeren van een gesprek over welbevinden. Hoe kom je er in een gesprek achter wat belangrijk is voor je cliënt om welbevinden te ervaren?
  • Module 3 gaat over het vastleggen van een zorgvraag over welbevinden in het ECD van de cliënt. Hoe en wanneer verwerk je zorgvragen over welbevinden in het zorgplan met het Omaha System?
  • Module 4 gaat over het meten en evalueren van zorgvragen over welbevinden. Hoe gebruik je de scoreschalen binnen het Omaha System voor het evalueren van de zorgverlening voor welbevinden?

Downloads

Lees ook: Aandacht voor welbevinden met Omaha System