Naar hoofdinhoud Naar footer

Waar zit de PES in Omaha System?

In veel verpleegkundige opleidingen wordt de PES structuur gebruikt om een verpleegkundige diagnose te maken. De P staat voor probleem en beschrijft waar de cliƫnt klachten of gezondheidsproblemen heeft. De E staat voor etiologie en beschrijft de oorzaak van het probleem. De S staat voor symptomen en beschrijft de bijbehorende klachten of verschijnselen. De PES structuur is een hulpmiddel om problemen helder en in eenzelfde structuur te beschrijven.

Binnen Omaha System is het uitschrijven van de PES structuur niet nodig. De P is namelijk het aandachtsgebied wat je kiest. De S zijn de signalen en symptomen die horen bij dat aandachtsgebied. Alleen de E heeft geen vaste plek. Dit komt omdat Omaha System ervan uitgaat dat de zorgprofessional de kennis heeft om de juiste relatie te leggen tussen bijvoorbeeld het ziektebeeld, voorgeschiedenis en de gekozen aandachtsgebieden. Een plek om de E wel vast te leggen is het assessment waar je alle verzamelde gegevens bij elkaar vastlegt.

Nieuws over Omaha System?

Wil jij op de hoogte blijven over Omaha System? En wil je geen tips meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief. Elke week ontvang je deze dan in je mailbox.

Deel deze pagina via: