Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe wordt een voorbeeldzorgplan gemaakt?

Op omahasystem.nl vind je tal van voorbeeldzorgplannen. Maar hoe wordt zo’n plan eigenlijk gemaakt? We leggen het uit in 6 eenvoudige stappen.

Stap 1: een vraag popt op uit de praktijk

Voorbeeldzorgplannen ontstaan altijd vanuit een vraag uit de praktijk. Stichting Omaha System Support verzamelt vragen van zorgverleners of zorgorganisaties en kijkt of er een nieuw voorbeeldzorgplan gemaakt kan worden. Voorwaarde om een nieuw voorbeeldzorgplan te gaan maken is dat de vraagsteller zelf actief bijdraagt aan het ontwikkelen van het nieuwe voorbeeldzorgplan, door zelf deel te nemen of experts binnen haar/zijn organisatie te laten deelnemen.

Stap 2: oproep aan het veld om mee te doen

Stichting Omaha System Support doet een oproep aan andere zorgverleners/zorgorganisaties om bij te dragen aan het uitwerken van het nieuwe voorbeeldzorgplan.

Stap 3: de expertgroep wordt samengesteld

De groep met experts wordt samengesteld. In de expertgroep zitten vaak wijkverpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, beleidsmedewerkers, et cetera. De groep komt samen om met ondersteuning van adviseurs van stichting Omaha System Support het voorbeeldzorgplan uit te werken.

Stap 4: Praktijkervaringen wordt onderbouwd met bewijzen

Praktijkervaringen worden met elkaar gedeeld en beschreven in Omaha System-termen (Practice Based). De expertgroep controleert of er richtlijnen of protocollen beschikbaar zijn zodat het voorbeeldzorgplan ook Evidence Based is.

Stap 5: Controle op eenheid van taal

De adviseur van stichting Omaha System Support zorgt voor eenheid van taal in het voorbeeldzorgplan, zodat in alle voorbeeldzorgplannen zoveel als mogelijk dezelfde termen worden gebruiken.

Stap 6: Opmaken en verspreiden

Stichting Omaha System Support zorgt voor de juiste opmaak van het nieuwe voorbeeldzorgplan en checkt een laatste maal bij de deelnemende experts op juiste formulering, voor het voorbeeldzorgplan verspreid kan worden.

Benieuwd welke voorbeeldzorgplannen er allemaal beschikbaar zijn? Neem dan een kijkje bij onze materialen.

Nieuws over Omaha System?

Wil jij op de hoogte blijven over Omaha System? En wil je geen tips meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief. Elke week ontvang je deze dan in je mailbox.

Deel deze pagina via: