Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe kun je eHealth interventies opnemen in je zorgplan met Omaha System?

EHealth interventies die je inzet om de gezondheid of het welzijn van je cliënt te bevorderen, kun je opnemen in het zorgplan. We beschrijven hier een voorbeeld met de inzet van robot Tessa.

Casus meneer Bergstra

Meneer Bergstra is 82 jaar en heeft sinds drie jaar de ziekte van Alzheimer. Hij woont zelfstandig. Toen zijn vrouw overleed ging hij achteruit. Hij verzorgde zichzelf niet goed meer. Hij vermagerde omdat hij vergat te eten. Hij begint zijn dag- en nachtritme kwijt te raken. Meneer is nog goed ter been. Hij wandelde altijd met zijn vrouw en werkte in de tuin. Hij heeft last van hartritmestoornissen, daar slikt hij medicijnen voor. Er is twijfel of hij die wel inneemt.

Zijn dochters besluiten de wijkverpleging in te schakelen. Ze bespreken met hun vader dat hij begeleiding gaat krijgen bij het douchen en aankleden. En dat de wijkverpleging hem gaat helpen wat meer structuur in zijn dag te krijgen. Hij vindt het goed. De hulp van de wijkverpleging loopt goed. Het herstellen van de dagstructuur gaat moeizaam. Het dagprogramma dat hij samen met de wijkverpleging maakte, vergeet hij steeds vaker. Ook vergeet hij ’s morgens steeds vaker te wachten tot de wijkverpleging er is.

De wijkverpleging stelt voor om robot Tessa in te zetten. Om meneer te helpen herinneren wanneer de wijkverpleging komt, wanneer hij moet eten, zijn medicijnen innemen en nog een aantal andere vaste taken en afspraken van de dag. Meneer Bergstra wil dat wel proberen. Jij past het zorgplan aan en neemt Tessa op als interventie (actievlak hulpmiddel).

Het zorgplan van dhr. Bergstra, inzet Tessa

Door je observaties, de gesprekken met dhr., zijn dochters, de signalen en symptomen (‘wil niet/ kan niet/ vergeet persoonlijke zorgactiviteiten af te ronden’) stel je vast dat dhr. een zorgvraag heeft die past bij het aandachtsgebied persoonlijke zorg, een actueel individueel probleem. Eerst ga je dhr. uitleggen (AIB) wie Tessa is en wat ze doet. Als dat tot het gewenst doel leidt ga je volgens hoe het gaat (MB).

Voor de start- en streefscore kijk je naar hoe het nu met meneert Bergstra is wat betreft het afronden van zorgactiviteiten. Lukt het meneer Bergstra met hulp van Tessa meer persoonlijke zorgactiviteiten af te ronden?

Bekijk de casus + start- en streefscore uitgewerkt in Downloads.

Keuze aandachtsgebied

Bij deze casus schrijven we alle zorgactiviteiten die meneer niet afrondt op één aandachtsgebied. Stel dat je in kleinere stapjes wil werken, je wil bijvoorbeeld eerst kijken of meneer gaat eten met de hulp van Tessa, en je wil daarna uitbreiden naar of hij zijn medicijnen inneemt. Dan zou je kunnen kiezen voor de aandachtsgebieden voeding en medicatie.

Nieuws over Omaha System?

Wil jij op de hoogte blijven over Omaha System? En wil je geen tips meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief. Elke week ontvang je deze dan in je mailbox.

Downloads

Deel deze pagina via: