Naar hoofdinhoud Naar footer

De PES binnen het Omaha System: twee praktijkvoorbeelden

Gepubliceerd op: 06-03-2023

Vanuit de praktijk krijgen we vaak de opmerking dat je in Omaha System de PES niet kwijt kan. In veel verpleegkundige opleidingen wordt de PES structuur gebruikt om een verpleegkundige diagnose te maken. De PES structuur kan een hulpmiddel zijn om problemen helder en in eenzelfde structuur te beschrijven.

  • De P staat voor probleem en beschrijft welke klachten of gezondheidsproblemen de cliĆ«nt heeft.
  • De E staat voor etiologie en beschrijft de oorzaak van het probleem.
  • De S staat voor symptomen en beschrijft de bijbehorende klachten of signalen

In het zorgplan is het belangrijk om een juiste verpleegkundige diagnose vast te leggen. Binnen Omaha System is het uitschrijven van de PES structuur niet nodig. De P is namelijk het aandachtsgebied wat je kiest. De S zijn de signalen en symptomen die horen bij dat aandachtsgebied. Alleen de E heeft geen vaste plek. In het vrije tekstveld kan je schrijven wat de achtergrond van het probleem is. Maar doe dit alleen als dit nog niet duidelijk is vanuit het gekozen aandachtsgebied en de bijbehorende signalen en symptomen. We geven je hieronder 2 praktijkvoorbeelden.

Voorbeeld 1: medicijnen innemen

Anamnese: Mevrouw van Esch vertelt dat ze moeite heeft met het juist innemen van haar medicijnen (hartmedicatie, cholesterolverlager, bloedverdunners). Mevrouw geeft aan dat ze niet weet waar alle medicijnen in huis liggen, ze heeft hier geen vaste plaats voor. De doosjes lijken erg op elkaar. De medicijnen van haar overleden partner, die pas is overleden, liggen ook nog in huis. Haar man zorgde voor het bestellen van de tabletten als ze bijna op waren, en ook de lijst van de trombosedienst hield hij bij. Mevrouw vertelt dat ze van die lijst helemaal niets snapt. (kennistekort en wegvallen mantelzorger =E).

Aandachtsgebied: Medicatie (=P)

Kenmerken: Individu, actueel

Signalen en symptomen (=S):

  • Houdt zich niet aan aanbevolen dosering/schema
  • Inadequaat systeem voor medicatie gebruik
  • Verzuimt verkrijgen van herhaalmedicatie

Eventueel in het vrije tekstveld noteren: wegvallen mantelzorger (=E)

Voorbeeld 2: rolverandering bij ziekte

Anamnse: Mevrouw Ikkink heeft de ziekte van Alzheimer. De laatste tijd merken meneer en mevrouw Ikkink zelf, dat mevrouw achteruit gaat en meer dingen vergeet. (= E) De normaalste zaken lukken haar niet meer en daar begrijpt meneer niks van. Mevrouw huilt vaak en geeft aan graag getroost te willen worden, maar haar man knuffelt haar niet meer. Meneer heeft het ook moeilijk met de situatie. Hij moet nu meer huishoudelijk werk doen en is dat niet gewend.

Aandachtsgebied: rolverandering (= P)

Kenmerken: actueel, leefgemeenschap

Signalen en symptomen (= S):

  • Onvrijwillige omkering van rol.
  • Neemt nieuwe rol aan.
  • Verliest vorige rol.

Eventueel in het vrije tekstveld noteren: cognitieve achteruitgang  (= E)

Meer leren?

Beide voorbeelden laten zien hoe je de PES in Omaha System kunt laten terugkomen. Wil je meer leren over het werken met Omaha System? Bekijk dan ook eens onze kennisproducten en voorbeeldzorgplannen.

Nieuws over Omaha System?

Wil jij op de hoogte blijven over Omaha System? En wil je geen tips meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief. Elke week ontvang je deze dan in je mailbox.

Deel deze pagina via: