Naar hoofdinhoud Naar footer

Wijkverpleging, omarm de datawetenschapper in jezelf!

Data en zorg worden vaak als twee aparte dingen gezien, maar in werkelijkheid hebben ze veel gemeenschappelijke punten. Zorgverleners die in wijkteams werken, verzamelen en analyseren continu kwalitatieve en kwantitatieve data om de zorg voor hun cliënten te verbeteren. Classificatiesystemen zoals het Omaha System zijn een stap naar datagedreven zorg, omdat ze inzicht geven in welke interventies het beste werken voor specifieke cliënten.

Als wijkverpleegkundigen en verzorgenden hun vaardigheden op het gebied van data-analyse kunnen verbeteren, kunnen ze de kwaliteit van de zorg voor hun cliënten verhogen en de efficiëntie van de zorg verbeteren. Dit kan door het volgen van opleidingen in data-analyse en het gebruik van tools die speciaal zijn ontworpen voor zorgprofessionals, zoals het Zorgplan 2.0-systeem.

Het is belangrijk om te benadrukken dat data-analyse niet alleen nuttig is voor het verbeteren van de zorg, maar ook voor het beter begrijpen van de behoeften en wensen van cliënten. Door middel van data-analyse kunnen wijkverpleegkundigen en verzorgenden inzicht krijgen in de specifieke zorgbehoeften van cliënten en de zorg op maat aanbieden. Bovendien kan data-analyse helpen om beleid en praktijken te verbeteren op organisatieniveau en om de zorg op een efficiëntere manier te organiseren. In samenwerking met andere zorgprofessionals en het gebruik van data-analyse-tools, kunnen wijkverpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg in hun wijk.

Dit artikel is geschreven door Chantal Zuizewind en Marleen Versteeg. Dit artikel verscheen eerder in vakblad TVZ. 

Benieuwd naar voorbeelden met echte data? Download dan de volledige versie van dit paper!

Downloads

Deel deze pagina via: