Naar hoofdinhoud Naar footer

Wijkverpleegkundigen zien belang data, maar gebruiken ze nog weinig

Gepubliceerd op: 11-08-2020

Wijkverpleegkundigen weten dat het Omaha System zorginhoudelijke data oplevert en dat die bij kunnen dragen aan de kwaliteit van zorg. Toch maken zij daar nog maar weinig gebruik van. Dat blijkt uit onderzoek van twee studenten Verpleegkunde van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, in opdracht van de Stichting Omaha System Support. Zij onderzochten de ervaringen en behoeften van wijkverpleegkundigen met zorginhoudelijke data uit het Omaha System.

Meer inzicht

Wijkverpleegkundigen zien als positief aan de zorginhoudelijke data dat die meer inzicht geven in de geboden zorg; data laten zien welke zorg er wordt geleverd bij welke aandachtsgebieden van de cliƫnt en hoeveel. Door dat inzicht kunnen zij verschillende acties uitvoeren, bijvoorbeeld scholingen geven, zorg evalueren en het aanpassen van zorg.

Uniforme registratie

Aan de andere kant vinden wijkverpleegkundigen de zorginhoudelijke data uit het Omaha System nu nog wel te gering. Zij zouden dieper op de data willen ingaan en zeggen nog informatie te missen, of moeilijk uit het ECD te kunnen halen. Verder geeft een aantal wijkverpleegkundigen aan zorgen te hebben over de privacy en de administratieve last. Zij wijzen ook op de noodzaak van een uniforme registratie om data met elkaar te kunnen vergelijken. Verder zien zij kansen wanneer de data kunnen worden vergeleken met andere organisaties of landelijk, om er zo nog meer kennis en informatie uit te halen.

Scholing

De studenten bevelen aan onder meer aandacht te besteden aan wijkverpleegkundigen die nog niet of nauwelijks gebruik maken van zorginhoudelijke data, bijvoorbeeld met een scholing, te stimuleren dat gegevens uniform in het systeem worden gezet en dat ook het onderwijs aandacht heeft voor het belang en de mogelijkheden van zorginhoudelijke data.

Het onderzoek is uitgevoerd door Maud Bosma en Kim van de Ven, laatstejaarsstudenten Verpleegkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in het kader van de module Zorginnovatie in de praktijk.

Downloads

Bekijk de downloads onderaan de pagina.

  • Posterpresentatie Maud Bosma
  • Posterpresentatie Kim van de Ven

Downloads

Deel deze pagina via: