Naar hoofdinhoud Naar footer

Data Driven Nursing gaat naar volgende fase - Werkpakket 2 van start gegaan

Het project Data Driven Nursing wil helpen om de zelfredzaamheid van ouderen op cliënt- en wijkniveau te vergroten. In het project wordt daarom gewerkt aan het optimaliseren van de kwaliteit van zorginhoudelijke digitale data, zodat deze data benut kan worden om van te leren en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Met de start van Werkpakket 2 gaat het project een nieuwe fase in.

Waar er in de eerste fase van het project vooral werd onderzocht wat er in de wijk verstaan wordt onder zelfredzaamheid van cliënten, bestaat werkpakket 2 vooral uit het leren van zorginhoudelijke data. Het gaat dan om data over zelfredzaamheid van cliënten die wordt vastgelegd in de zorgdossiers. De vraag is of deze data een weergave zijn van hoe wijkteams daar in de praktijk mee bezig zijn. En of ze voldoende inzicht geven in wat wijkteams doen om de zelfredzaamheid van cliënten te verbeteren. Deze inzichten zullen uiteindelijk verwerkt worden in een handreiking voor wijkteams.  

Tamara Bouwman, onderzoeker bij stichting Omaha System Support en betrokken het project Data Driven Nursing: ‘Met de start van Werkpakket 2 staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in ons project, waarmee we het de mogelijkheden van data, vastgelegd in het ECD met Omaha System, in de zorgverlening kunnen benutten om betere zorg te verlenen. Dit is een unieke kans om samen met wijkteams te verkennen hoe we al bestaande data kunnen inzetten om inzicht te krijgen in hoe we cliënten langer thuis kunnen laten wonen.’

Sigrid Huisman, wijkverpleegkundige en als PhD-kandidaat betrokken bij het project: ‘In werkpakket 2 zullen we ons praktijkgerichte actieonderzoek samen met informatie specialisten en professionals uit de wijk voortzetten. We gaan inventariseren hoe professionals zorginhoudelijke data zouden willen  gebruiken om zelfredzaamheid in beeld te brengen, gaan een minimale dataset ontwikkelen voor zelfredzaamheid, gaan de data-export met  de wijkteams evalueren, en gaan een handreiking en een prototype zelfredzaamheid-dashboard ontwikkelen. Ik kijk weer uit naar de samenwerking.’

Over Data Driven Nursing

Data Driven Nursing is een samenwerking van AmsterdamUMC, Vilans, Hogeschool Utrecht en Stichting Omaha System Support. Het project is gestart in 2022 en heeft een looptijd van vier jaar. Zes thuiszorgorganisaties doen mee aan het project, samen goed voor 6.000 zorgprofessionals, ruim 300 wijkteams, en 50.000 cliënten. 

Meer weten over data? 

Bekijk dan ook eens de pagina Leren van data op Omaha System Support. 

Deel deze pagina via: