Naar hoofdinhoud Naar footer

Scoreschaal Omaha System

Publicatiedatum

16-04-2024

In Omaha System werk je niet met doelen, maar met uitkomsten. Deze uitkomsten worden per aandachtsgebied weergeven in scores. Met de scores geef je aan hoe de uitgangssituatie is (huidige situatie) en waar je naartoe wilt werken (gewenste situatie).

De uitkomsten worden per aandachtsgebied weergegeven in scores op drie terreinen:

  • Status van de signalen en symptomen = hoe ernstig zijn de signalen en symptomen?
  • Kennis = wat een cliënt weet. Het vermogen van de cliënt om informatie te onthouden, te begrijpen en te interpreteren.
  • Gedrag = wat een cliënt doet. Je verwacht dat het gedrag van de cliënt bijdraagt aan zijn gezondheid, dus dat het gedrag zo is dat de signalen en symptomen minder ernstig worden of dat de cliënt ermee om kan gaan. En dat de cliënt dat wat hij weet over zijn situatie kan omzetten in gedrag dat voor zover mogelijk bijdraagt aan zijn gezondheid. 

Per aandachtsgebied bepaal je met de cliënt de huidige score en de gewenste score. Zorg ervoor dat de gewenste score haalbaar is. Niet voor elke cliënt is vooruitgang mogelijk; vaak ben je al blij als je de huidige situatie kan handhaven en daarvoor acties inzet. 

Deze PowerPoint kan als voorbeeld dienen tijdens training of scholing over Scores in Omaha System. 

Bekijk ook het webinar

In onderstaande webinar neemt Marieke Goris, adviseur bij stichting Omaha System Support, je mee in het werken met de scoreschaal in Omaha System. Hoe moet je de scores invullen zodat het jou helpt in je werk? Marieke beantwoordt veelgestelde vragen en zal praktijkvoorbeelden laten zien.

YouTube video thumbnail

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Organisatie / Uitgever

Omaha System Support