Naar hoofdinhoud Naar footer

‘In spelvorm Omaha System invullen, is leuker dan op je laptop’

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met die wijsheid in gedachten toog adviseur Rianneke Mulder van de stichting Omaha System Support onlangs naar Hogeschool Zeeland. Zij gaf daar een gastcollege aan veertig 2e-jaars studenten Verpleegkunde. Met succes. ‘Via een spel Omaha System invullen is leuker dan je verpleegplan maken op je laptop’, vertelde student Daphne na afloop.

Coördineren vanuit onderbouwd handelen 

De 2e-jaars studenten volgen in dit blok een cursus ‘Zelfmanagement versterken en coördineren’. Hierin verdiepen studenten zich in het versterken van zelfmanagement van zorgvragers met een chronische aandoening in de thuissituatie. Eén doel van deze cursus is dat studenten aan de hand van een casus een zorgplan maken en leren indiceren van zorg met behulp van het Omaha System. Hiervoor gebruiken ze klinisch redeneren met de Omaha System-systematiek en het zorgplan maken ze uiteindelijk ook met Omaha System. Tijdens de gastles kregen ze meer inzicht in deze systematiek via het Omaha system spel.  

Overzicht met Omaha System spel 

Het Omaha System spel is een tafelkleed waarop het hele Omaha System is uitgebeeld. Alle stappen van het cyclisch zorgproces zijn in één oogopslag te zien, waardoor ook de verbanden tussen de verschillende stappen direct duidelijk zijn. 

De studenten gingen in kleine groepen aan de slag en doorliepen zo met elkaar het Omaha System. Dit gaf gelijk voer voor discussie. Want waarom kies je voor het ene aandachtsgebied en niet voor het andere? Door samen om het spel te zitten is er gelijk ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan en je eigen keuze te beargumenteren.   

Betekenis van scores 

Ook was er genoeg ruimte om stil te staan bij de ‘scores’. Wat betekenen die cijfers nu precies en wat zegt dit over de zorg die je wilt gaan inzetten bij de cliënt? Rianneke: ‘Het was soms een aardige puzzel voor de studenten, maar het gaf hen wel inzicht en helderheid in het werken met Omaha System.’  

Wil je ook spelenderwijs leren werken met Omaha System? 

Is jouw organisatie lid van de stichting Omaha System Support? Dan kunnen jullie het spel bij ons aanvragen. We ontvangen graag een korte mail van de contactpersoon van onze stichting op info@omahasystem.nl. We vinden het in deze mail leuk om te horen hoe je het wilt gaan inzetten. Er zijn maar een beperkt aantal spellen beschikbaar, dus wees er op tijd bij. 

Aangesloten scholen kunnen bovendien een gastcollege voor  docenten aanvragen. Zo verspreiden we samen het op de juiste manier werken met Omaha System. 

Deel deze pagina via:

Contactpersoon